• kettu

  kettu

 • turvassa i

  turvassa i

 • turvassa II

  turvassa II

 • turvassa III

  turvassa III

 • silkkiuikut 2011

  silkkiuikut 2011

Hanna Viljanen

Olen valmistunut keramiikka-artesaaniksi Tammelan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta vuonna 2005. Samana vuonna perustin toiminimeni Rakutar.

Kuten yritykseni nimi kertoo, olen keskittynyt 1500-luvun Japanista lähtöisin olevaan rakutekniikkaan. Tässä polttotavassa kaikki luonnonelementit (tuli, ilma, maa ja vesi) vaikuttavat osaltaan työn lopputulokseen.

Lasituspolton teen ulkona kaasulla lämpiävässä uunissa reiluun tuhanteen asteeseen, jonka jälkeen nostelen kuumat esineet pihtien avulla sahanpurujen joukkoon savustumaan. Tämän kasan peitän tynnyrillä, ja lopuksi vielä jäähdytän ja pesen työt vedellä. Lopputulos on rakupoltossa aina yllätys, ja itseäni viehättää sen lisäksi ajatus yhteistyöstä luonnon elementtien kanssa.

Luonto ja eläimet ovat suurin inspiraationi lähde. Ihailen myös monien alkuperäiskansojen ja vanhojen kulttuurien kädentaitajien töitä (esim. inkojen ja mayojen keramiikkaa).

Aiemmassa elämässäni työskentelin kymmenen vuotta toimintaterapeuttina psykiatrisessa kuntoutuksessa ohjaten monenlaisia ryhmiä kuntoutujille.

Nykyisin ohjaan keramiikkaryhmiä harrastajille Helsingissä. Järjestän tilauksesta eri pituisia rakukursseja ja rakupolttolttopäiviä Villiwiininsavipajalla (jonka jaan toisen Outolinnun jäsenen Pirjo Pauluksen kanssa) Tammelassa. Kurssit sopivat sekä aloitteleville keramiikan tekijöille että pidempään keramiikkaa harrastaneille.

Olen pitänyt joitakin yksityisnäyttelyjä: esim. 2010 Galleria Outolinnussa ja 2009 Galleria Punavuoressa Helsingissä, sekä osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin.

Rakutar löytyy myös Facebookista: http://www.facebook.com/pages/Tammela-Finland/Rakutar/126063354080243.

Tiedustelut, yhteydenotot ja tarjouspyynnöt:

rakutar(at)gmail.com

Puh: 040-5510 502